'Lichtend'voorbeeld van teeltoptimalisatie

VDH Foliekassen

In een tuinbouwgebied met uitsluitend glas kiest AllPlant voor een foliekas. Ben van der Heide van bouwer VDH Foliekassen: ‘Onze folies gaan wel tien jaar mee. En de voordelen voor het gewas betalen zich uit. Niet voor niets is 95% van de kassen wereldwijd bedekt met folie.’

Na een uitgebreid vergelijksonderzoek was eigenaar Simon Gootjes van AllPlant er snel uit: zijn bijna 22.000 m2 kassen moesten worden bedekt met folie. VDH Foliekassen verzorgde de bouw van tekeningen en constructieberekeningen tot oplevering.

Diffuus en UV-doorlatend
‘Folie biedt mogelijkheden om voor elke kweek een optimaal klimaat te creëren’, vertelt Ben van der Heide. ‘In tegenstelling tot glas zijn folies in gradaties diffuus en UV-doorlatend. Per plantje is gekeken welk licht het nodig heeft. Kleur, groeiwijze, afharding: het komt de totale kwaliteit ten goede. Bovendien levert de isolerende werking een energiebesparing op van 30 tot 40 procent.’ Over het resultaat is Ben zeer enthousiast. ‘Met dank ook aan de bouwpartners. Alle installaties moesten aan onze constructie worden bevestigd én perfect op elkaar aansluiten. Het detailniveau is extreem. Als ik hier nu rondkijk geeft dat pure voldoening.

Lucien en Ben van der Heide_TE KLEIN Lucien en Ben van der Heide_TE KLEIN